2 septembrie 2009

Ghetarul de la Scarisoara



Daca ajungeti in Apuseni, atunci nu trebuie sa ratati Ghetarul de la Scarisoara - cel mai mare ghetar subteran din Romania.
Dar ca sa ajungi sa vezi ghetarul nu este deloc usor. Ma rog, asta daca vrei sa il vezi prin fortele tale proprii. Adica sa o iei frumos pe jos, pe munte (e poteca) , cam 10 km. Daca te tine, peisajul este de vis.





Iar din loc in loc, pe la casele oamenilor, gasesti de cumparat placinte de abia scoase de la cuptor : cu afine (ca cele din poza, care ma rog, sunt mai mult ca niste gogosi) sau - preferatele mele - cu branza (foarte simple - o lipie care are in compozitie unt si branza, bagata la cuptor! delicioooasa!! )



Daca nu te tine sa mergi atata pe jos , ai varianta sa mergi :
1. fie cu masina ta, dar drumul este foarte naspa...Cei de jos, care administreaza o parcare (10 RON!) , te vor pacali ca nu se poate merge cu masina, ca sa le mai iasa si lor un ban...De fapt, se poate, acum depinde si de masina...Oricum, mai bine o lasi si mergi pe jos - cam o 1:40 min.



2. fie , cu 10 ron de persoana (negociabil) poti merge cu oameni care special fac ture de jos in sus si invers...eu am urcat, dar la intors n-am mai avut chef sa fac drumul, si m-am intors cu astia..



Daca iti place muntele si vrei sa stai in mijlocul naturii, pe drumul spre ghetar sunt o multime de pensiuni dragute (la preturi super bune).



Odata ajunsi la "poarta" ghetarului, dai de niste vanzatori ad-hoc: placinte, clatite, afinata, tuica, palinca, siropuri etc...



Intrarea in ghetar se face organizat, cu ghid, cam la ore fixe si costa vreo 6 ron.
Ca sa ajungi efectiv la ghetar, trebuie sa cobori muuuuulte scari, care pe alocuri sunt alunecoase si inclinate..Erau si oameni care se intorceau din drum pentru ca nu le puteau cobori.



Odata ajunsi - cu greu, din cauza oamenilor care erau lesinati de frica - incepe ghidul sa ne povestesca:
- Pestera este situata la 1165 m altitudine
- Lungimea ei este de 700 m, iar adancimea de 105
- Blocul de gheata are un volum de 100.000 m cubi, o grosime max de 22,5 m si o vechime de 3800 de ani


- Temperatura aerului variaza intre -1 grad si 4,5 grade (asa ca , desi afara sunt 30 de grade, inauntru paralizezi de frig!)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu