20 septembrie 2009

Prima mea zi la scoala de soferi...


Oooof, am amanat eu cat am putut, pana la urma am ajuns si aici: sa ma inscriu la scoala de soferi. A fost la fel de emotionant ca la prima zi de scoala, in clasa intai, cand m-a abandonat mama in curtea scolii cu 30 de necunoscuti.

A fost exact asa cum ma asteptam sa fie: infricosator!

Primul soc l-am avut cand a pornit masina. Instructorul mi-a zis: "Si acum apasa USOR pe acceleratie"...Usor am apasat, zic eu, si am auzit un "vruuuummmm" ca in filmele cu urmariri de masini si m-am trezit cu o zdruncinatura fata-spate, lipta de scaun, ca atunci cand decoleaza un avion. Se pare ca ce inteleg eu prin "usor" nu corespunde cu ce voia sa spuna instructorul.

La fel s-a intamplat si cand mi-a spus sa opresc. "Acum apesi usor pe frana". Noroc ca aveam centura pusa ca altfel cred ca zburam prin parbriz. Si nu oriunde, ci fix in Lacul Morii, caci acolo m-a dus...
Si mergeam asa, cu 10 la ora, stresata si panica , ma treceau toate caldurile, si ma gandeam ca in dreapta mea se intinde, mare si adanc, Lacul Morii.
Apoi, instructorul a inceput sa isi piarda rabdarea:
"-De ce dai drumul brusc la ambreiaj?...Si tine mainile pe volan, ca nu suntem la sezatoare aici!"
Am invatat, chipurile sa pornesc si sa opresc. Dar cred ca am uitat...Maine ma duc din nou.

Nu inteleg, frate, cum sa faci in acelasi timp toate lucrurile astea: sa te uiti in fata, in spate, in lateral, sa pui picioarele pe 3 pedale, sa tii mainile pe volan, sa iei mana de pe volan sa schimbi vitezele, sa mai si semnalizezi stanga-dreapta, daca ploua sa pornesti stergatoarele..

Doamne, sincer, toti soferii mi se par niste genii.
Acum vad lucrurile altfel :)) Ma uitam ieri la o fata cum conducea si ma minunam, in gura mare: "Ia uite fata aia, cum naiba poate??Cu o mana vorbeste la telefon si cu una se uita pe geam :)))))"
Ca sa nu mai zic ca ma ingrozesc intrebarile de mecanica care mi-ar putea pica la examen. Uite cum ar suna ele:


Care din următoarele defecţiuni conduc la patinarea ambreiajului ?
a) uzura mare a ferodourilor discurilor conduse;
b) cursa liberă a pedalei de ambreiaj este prea mare;
c) ruperea pârghiei de debraiere.

(corect: a)

Care dintre următoarele defecţiuni ale instalaţiei de răcire conduce la uzura prematură a motorului ?
a) uzura rulmenţilor pompei de apă;
b) blocarea termostatului în poziţia deschis;
c) înfundarea instalaţiei de încălzire

(corect: b)



Acum...ce-o fi , o fi ;)

4 comentarii:

  1. Hai ca nimeni nu se naste invatat, toti am fost praf la inceput! Imi place aia "cu o mana vorbea la telefon si cu cealalta se uita pe geam". Sunt sigura ca vei fi o soferita foarte buna. Doar ca nu ti-as lasa masina pe mana inca... Inca 5-6 ani :D

    RăspundețiȘtergere
  2. o sa inveti sa conduci totul e exercitiu .Sper ca pana atunci sa nu imi busesti mie masina Toti analfabetii au carnet nu mai vb de tigani :) asa ca iti dai seama ca nu e mare smecherie
    Daca reusesti sa treci peste frica de la inceput si inveti sa injuri ai sa devii un mare sofer inca ceva la inceput incearca drumuri scurte si singura in masina fara copiloti cicalitor :p . Dupa aia te iau eu la curse pe cheia bran sibiu (pt senzatii tari)Dupa doua ture o sa te lasi de condus:))
    aia cu mainile e grava:) Ai putea sa scrii pt cronica carcotasilor
    Am citit tot blogul tau si am ras cu lacrimi Tot nesanatoasa ai ramas :))) In concluzie ai valente de sofer de bucuresti

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca eu am reusit, fara indoiala poti si tu. Aveam aceleasi dileme ca tine la inceput, nu intelegeam cum sa le faci pe toate aproape in acelasi timp.
    Ah, iar cu mecanica a fost cel mai crunt. Toceste partea aia, oricum vei uita totul a doua zi dupa examen. Nu incerca sa intelegi ceva, doar invata-le mecanic. Multa bafta!

    RăspundețiȘtergere