16 august 2009

LISABONA



Lisabona este destinatia ideala daca nu ai stare sa o lalai la plaja o saptamana intreaga de vacanta. Daca vrei sa imbini plaja (ca de baie in ocean nu prea poate fi vorba, ca e apa rece ca gheata) cu vizitatul, cu excursiile, atunci merita sa alegi Lisabona. Dar daca nu vrei sa stai la plaja, atunci nu e recomandat sa mergi in iulie sau august la Lisabona, ca te coci. Mori de cald.
Lisabona este pur si simplu minunata: are personalitate (multipla :) ), este plina de viata, oamenii sunt relaxati...unii poate prea relaxati: de vreo 3 ori mi-au fost oferite droguri in plina zi, in centrul Lisabonei :)) Ai ce vizita, ai pe unde sa te plimbi, mancarea e buna si multa, distractia e maxima.
Din punctul meu de vedere, Lisabona poate concura ca fumusete cu mult mai laudatele Barcelona, Roma sau Londra.




Ca de fiecare data cand merg in vacanta, imi iau ghidul Top 10, ca sa nu ratez cele mai importante obiective turistice. Furori printre turisti face "liftul" din imaginea de mai jos - Elevador de Santa Justa..Te ridica deasupra orasului si ai o super priveliste (asa zice lumea, ca eu n-am avut rabdare sa stau la coada aia).



Daca ai de gand sa umbli de dimineata pana seara mai tarziu, nu te lasa pacalit de canicula de la pranz. Seara se face frigut, bate vantul destul de tare, asa ca e bine sa ai la tine si un pulover, o jacheta ceva... Oricum, seara toata agitatia se muta in Bairro Alto - un cartier care "traieste" numai dupa vreo ora 8 seara pana aproape de dimineata (dar despre asta va povestesc alta data).








Turistii sunt innebuniti dupa tramvaiele din Lisabona, pentru ca au asa ...un look mai special. Iar daca este si unul dintre alea care urca pante foarte abrupte, atunci e nebuniiie... Sunt vreo trei tramvaie din astea celebre : Elevador da Gloria, Elevador da Bica si Elevador do Lavra. Chestia e ca, practic, nu au nimic special. Lusitanii nici nu prea le folosesc, poate doar persoanele cu probleme si care nu pot sa urce pe picioarele lor. Am mers si eu cu unul, asa just for jun, si a durat cam 30 de secunde tot drumul si m-a costat cam un euro. Pe jos as fi facut cel mult 5 minute.



Nu trebuie sa iti iei vreun bilet special ca sa mergi cu tramvaiele astea. Cel mai bine e sa cumperi o cartela pentru mijloacele de transport in comun, care se poate reincarca la automatele de bilete. Cartela "viva viagem" e valabila pe metrou, tramvai, autobuz si feribot. Cu ea, o calatorie costa cam 80 de centi. Totusi, bilete pentru autobuze, tramvaie se pot lua si de la sofer.



Ca sa nu fii acuzat ca ai fost in Lisabona degeaba, se spune ca trebuie sa bifezi urmatoarele obiective:
-Catedrala pe care o vedeti in imaginea de sus. Este localizata in cartierul Alfama - celebru pentru strazile pietonale medievale si pentru farmecul caselor de acolo (vezi imaginea de mai jos). Intrarea e gratuita in catedrala.


-Tot in cartierul Alfama este si Castelo de Sao Jorge (pe locul 1 in Top 10 obiective). Privelistea de acolo este foarte tare. Nu trebuie ratat. Pretul de intrare: 5 euro.





- Nu trebuie ratata nici Manastirea Dos Jeronimos, din cartierul Belem. Acolo puteti vedea mormantul exploratorului Vasco da Gama. Intrarea in catedrala e libera, doar daca vreti sa vedeti muzeele de acolo trebuie sa platiti.




-Daca tot sunteti in Belem, atunci dati o fuga si pana la Torre de Belem - un fost turn de aparare. Biletul costa 5 euro. Privelistea de sus este foarte tare. Atentie pentru supraponderali si claustrofobi: trebuie sa urcati pe niste scari foarte inguste, iar daca mergeti in plin sezon va fi foarte aglomerat si trebuie sa asteptati destul de mult sa va vina randul.




Ca sa nu dai o caruta de bani pe biletele de avion, urmariti din timp ofertele companiei Blue Air. Ei sunt singurii din Romania care au cursa directa Bucuresti - Lisabona. Anul asta prin februarie scosesera biletele pentru iulie - august la 10 euro (dus-intors cu tot cu taxe venea cam 80 de euro). Intr-o luna sarisera de suta de euro.
Va urma :)

7 comentarii:

  1. La anul recitesc toate astea, ca sa stiu unde ma duc :)Mi se pare mai interesant ca in prafuita si obosita Barcelona...

    RăspundețiȘtergere
  2. mie mi-a placut mai mult decat la barcelona...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai mai Querida, ai fost la Lisboa? Asa cum zic portughezii... Eu as putea trai acolo... si nu doar pentru oras...dar portughezii!!! Sunt cei mai frumosi barbati, in opinia mea. Beijo doce.

    RăspundețiȘtergere
  4. -la santa justa puteai ajunge în vârf dacã ocoleai pe o stradă lãturalnicã. nu era musai să stai la coadă la elevador. şi economiseai şi doi euri cât costă urcatul cu liftul ăla. trebuia să aştepţi măcar, o bere sau o cafea sus, pe terasa aia, face mult
    - dacă mergeai într-o duminică la jeronimos, muzeele erau gratis
    sevãn iz zã dei

    RăspundețiȘtergere
  5. pai daca le vedeam acum pe toate, data viitoare ce sa mai fac? :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Imagini din Lisboa Querida http://cristinamatei.blogspot.com/2009/04/e-luni.html
    N-ai fost pe stadion? Pai ziarista sportiva esti tu?
    http://cristinamatei.blogspot.com/2009/05/tristapentru-cineva-drag-mie-din-pacate.html

    RăspundețiȘtergere